Business Intelligence spagaat

09/09/2016

Recentelijk ben ik bij het Information Builders Benelux Summit geweest, dit jaar in de Aviodrome in Lelystad.

Behalve de geweldige locatie, met zelfs workshops in een Boeing 747, waren er ook inspirerende sprekers.

Rick van der Lans sprak over de spagaat in Business Intelligence (BI) land.

Waar we de afgelopen decennia flink geïnvesteerd hebben in rapportage-straten met traditionele datawarehouse architectuur, eisen huidige data-analisten hun data direct; dus niet 2-3 maanden wachten totdat ICT weer een bron heeft ontsloten en klaargezet heeft voor de eindgebruiker.

De eindgebruikers zijn tegenwoordig volwassen analytici geworden, niet iedereen is meteen een data-scientist, maar steeds meer gebruikers zijn bewust van data en willen zelf op zoek naar trends, uitschieters en opvallende zaken.

De wereld van BI verandert, zowel op gebied van dataproductie als van dataconsumptie. Denk bij dataproductie aan de IoT-toepassingen die de grond uit schieten als paddenstoelen. En ook het aanbod van open data van bijvoorbeeld CBS en rijksoverheid groeit enorm.

Bij dataconsumptie eist de gebruiker nog meer selfservice, wordt meer gedaan aan predictive- en prescriptive analytics en is het gebied van data-scientists nog behoorlijk in de beginfase van zijn levenscyclus. Dit brengt het risico van data-eilandjes binnen ondernemingen met zich mee, maar is te begrijpen doordat de traditionele rapportagestraat niet voldoet in snelheid en gewenste data.

Deze ontwikkelingen eisen meer van de BI architectuur dan vroeger, er moet een stap gemaakt worden om de twee werelden bij elkaar te brengen: de klassieke en de nieuwe wereld. Van der Lans noemt hiervoor een alternatief: het ‘Logical Datawarehouse Architectuur’. Dit betekent een duidelijke ontkoppeling van de opslag- en de rapportageomgeving, zodat beide werelden tot zijn recht komen.

 

Heeft u vragen over BI en hoe u dat in uw organisatie het beste kan laten slagen? Neem contact met mij op en ik maak graag een afspraak om het er samen over te hebben.

 

Rob Fleuren

rfleuren@mondea.com